Att fira Halloween på ett brittiskt sätt!

Att vara svensk i Storbritannien har gjort att jag har en unik insikt i att se skillnaderna mellan våra två länder. Och medan jag inte är helt säker på att jag någonsin kommer vänja mig vid de märkligare delarna av brittisk mat som skotska ägg och Marmite så har jag blivit ett stort fan av hur det brittiska folket firar Halloween.

Det verkar som att britterna har tagit lite inspiration från USA i hur de nuförtiden firar denna högtid som en gång i tiden var en hednisk festival. Här firas det med alla möjliga slags utklädnader, mängder av pumpor överallt och även spel som är kopplade till högtiden. När man kombinerar allt visar det sig vara ännu en bra anledning att bo i Storbritannien!

Jag tror att en stor anledning till varför Halloween är en så stor del av den brittiska kalendern är att de inte firar Alla helgons dag i England. Istället fokuserar de på Halloween, som ju onekligen lättar upp stämningen nu när vi befinner oss i lite mörkare tider.

holtorf_pumpkin_carving_association_-_vienna_va_4062141971

Och det verkar som att pumpor och utklädnader är det viktigaste för en brittisk Halloween. Vi har redan kollat in hur kul man kan ha med att skära i pumporna, och många av de stora gårdsbutikerna nära mig verkar tävla i vem som kan vara mest kreativ när det kommer till att visa upp dessa enorma grönsaker!

Jag är inte helt på det klara med varför pumpor blev en så stor del av Halloween, men det finns mängder av folktro som när man tittar lite närmare är ganska märklig. England har massor av konstiga sagor som Jack och bönstjälken som till och med har blivit en spelautomat på WinTingo Casino Online och dessa sagor blir ofta en del av mångas Halloween-utstyrslar.

2661272_628cf98f

Och medan du i Sverige ofta måste gå till Buttericks för att hitta en traditionell häxutklädnad så har till och med den minsta lilla kiosken i Storbritannien en Halloween-hylla. Och det handlar inte bara om det övernaturliga, här i England hittar man allt från kändisar till historiska karaktärer.

En annan intressant skillnad är att Halloween i England verkar fokusera mer på godis och mat. De har till och med märkliga spel som att plocka upp äpplen ur en hink med vatten och mängder av godis till barnen, medan svensk Halloween ofta är mer inriktad på bus.

apple_bobbing-1

Detta kanske beror på att barnen i Storbritannien firar ’Mischief Night’, eller buskväll på svenska, den 4:e november så det hade kanske varit lite för mycket om barnen busade även på Halloween!

Men i och med att det finns så många pumpor att skära i, utklädnader att ha på sig och spel att spela så är jag övertygad om att vi snart kommer se hur Halloween blir minst lika stort i Sverige som det redan är i Storbritannien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *