Hungrig!

Jag satt vid bordet och surfade runt lite grand på nätet, så där som alla gör ibland, och helt plötsligt fick jag syn på en annons som först fick mig att skratta till lite men som sedan direkt satte igång mina hungerkänslor. Reklamen gällde en spelsajt som heter Casino Calzone och det var en bild på en pizzabagare som var i full färd med att göra mat. Han var lite rund och trind, som man förväntar sig att se en pizzabagare, och hade en jättestor mustasch och det var det som fick mig att dra på smilbanden rejält. Sen när jag såg att hela tema handlade om pizza i olika former så började min mage att lägga sig i hela tankeverksamheten och jag kände att det nog skulle bli svårt att få bort det nytillkomna behovet av en calzone eller capricciosa.

Man måste inte köpa färdiga pizzor.
Om man är det minsta intresserad av att laga mat, eller i alla fall vet hur man sätter på en ugn, då kan man faktiskt laga sin egen pizza hemma. Jag har ett recept på en deg som jag gärna delar med mig av och det är så enkelt att även barn kan göra den.
Ingredienser:
50 gram jäst
Två nypor med socker
En nypa salt
0.5 dl olja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl
Börja med att blanda jästen, sockret, salt, olja och vattnet i en bunke. Se till att jästen löser upp sig ordentligt. Rör sedan i mjölet, lite i taget, till degen blir fast och lite elastisk. Det kommer att bli mjöl över och det sparar du tills när du ska baka ut degen. Nu är det dags för jäsning, det tar en halvtimme ungefär och du kan fördriva tiden med ett korsord, läsa på svenska spelautomaten eller kolla på TV en stund. Att bara sitta och titta på degen gör att halvtimmen känns som en dag men pysslar man med något annat så går det blixtfort.
Det här blir faktiskt en ganska stor deg, man kan välja om man vill göra en extra tjock som täcker en hel plåt eller så delar man den i lagom många bitar och försöker få dem lika runda och fina som de är när man får dem på en pizzeria. Själv brukar jag köra på den första modellen eftersom det är betydligt enklare och inte påverkar smaken alls.
Underst ska du ta krossade eller passerade tomater som du sprider ut i ett tunt lager, tar du för mycket så blir pizzan blöt och det är inget vidare. Sen lägger du på riven ost och sedan börjar det roliga! Man kan ha på precis vad man vill, det funkar naturligtvis med skinka och champinjoner men en hemmagjord pizza är också perfekt för att bli av med lite rester man har i kylen. Man kan i princip slänga på vad man tycker om att äta.

Två tips på fyllningar
När du lagt på tomaterna och osten så kan du som jag sade använda vad du vill men om du vill vara lite mer planerad och köpa hem saker så ska du få två tips här som funkar väldigt bra. Den första är att du tar vanlig köttfärs som du steker med salt och peppar och ett stänk soja. Den sprider du ut ovanpå osten och sedan lägger du på sparris och lite lök. Väldigt enkelt, och väldigt gott.
För er som föredrar en vegetarisk pizza så kan du använda dig av quorn. Ta en förpackning med quornbitar som du marinerar i olja med vitlök, timjan, salt och peppar. Låt det gärna ligga i marinaden medan degen jäser för att få mer smak. Fräs sedan bitarna i en stekpanna tillsammans med lite lök och lägg sedan på pizzan innan du stoppar in den i ugnen. Garnera med svarta oliver, det är både snyggt och gott.
Grädda pizzan mitt i ugnen, det gäller oavsett om du äter kött eller vegetariskt, med en temperatur på cirka 225 grader Celsius. Låt den stå inne tills kanten på pizzan blir gyllenbrun, det tar ungefär 15 till 20 minuter. På med pizzakrydda och sen är det bara att hugga in! Jag blev ju inte mindre hungrig nu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *