Jag respekterar min kropp och mina lungor!

I September 2013 slutade jag röka, helt och hållet. Efter det datumet har jag inte inhalerat gifterna från en enda äcklig cigarett och aldrig mer kommer jag att göra det, aldrig. Att sluta röka är det bästa jag gjort i hela mitt liv utan tvekan. Som ni redan vet lider jag av migrän och huvudvärk rätt ofta, eller gjorde rättare sagt. Efter jag slutat att röka har dessa migrän attacker mindskat så dramatiskt att det kan vara svårt att tro att det är sant, men det är det. Jag älskar att laga mat, det är ett stort intresse för mig, och efter jag slutade röka så insåg jag att mat både luktar och smakar 100x bättre efter att jag blivit helt rökfri. Det är underbart! Dock röker majoriteten av mina familje medlemmar, och som en icke rökare så får jag nu istället stå ut med att känna hur dessa personer nu stinker som askfat. Luktade man verkligen illa innan? Nä fy, usch! Min älskade morfar som gick bort den 1:e April 2012 klarade inte av att leva längre än till en sorglig ålder på 72 ynka år då han hade gått så länge med kol och lungcancer. Utan att han ens vetat om det. Han började röka när han bara var 10 år gammal och ända upp till han till slut låg på sin dödsbädd. Han var en sådan storrökare att han rökte inte bara cigaretten utan nästan halva filtret med varje cigg. Vad hade hänt om han hade kunnat lyckas sluta tidigare, eller inte ens börjat när han var liten. Jag hade fortfarande haft min älskade morfar i livet och min son hade kunnat få skapa en relation till sin gammel morfar. Istället kunde min morfar, nästan livlöst, bara se på honom med halvöppna ögon på sin dödbädd. Det var första och sista gången de sågs. Nä, tobak är djävulens påfund. Och en sådan hemsk drog, ja, för det är det! En drog!

Lite fakta:
Visste ni att det är hela 10% av män och 9% av kvinnor i Sverige som dör av tobak?
34% av Sveriges ungdomar utsätts för passiv rökning.
I genomsnitt röker en rökare 715 cigaretter per år i Sverige.

Dessa siffror är skrämmande! Eller visste ni att det röks 5800000 stycken cigaretter varje år. Det är ju inte nådigt mycket!

Skall man kolla på fakta från England, dit vi snart skall flytta så ser det ännu sämre ut tyvärr. Där är det 22% av män och 20% av kvinnor som dör på grund utav rökning. Och nästan hälften (44.9%) av alla ungdomar i Storbritanien utsätts för passive rökning.  Och när det kommer till statistik om hur många som är rökare i Storbritanien så är ju även den delen större än de i Sverige.Men det är ju såklart, bor ju en jäkla massa mer miljoner människor i the UK än här så det hade man ju kunnat räkna med.

Hur som, jag hoppas så innerligt att vi människor snart skall ta vårat förnuft till fånga och sluta med denna skit. Och när det kommer till rökning ute i det öppna så skall de som röker få hålla sig för sig själva, bort från oss ickerökare. Vill de skada sig själva och sina kroppar så kan de gott och väl göra det bort från oss som insett att rökning är dödligt i många fall och har tagit steget att inte röka….

Vill ni läsa om mer om tobak och hur skadligt det är kan ni göra det här hos euroclinix.

One thought on “Jag respekterar min kropp och mina lungor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *